philos Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, batig0al είπε Το ακουμπάς κάτω ισορροπώντας στο πιρούνι. Περνάς το ένα πόδι πάνω από το σκελετό και με το ένα χέρι σηκώνεις το ποδήλατο και με το άλλο φερνεις τη ρόδα κάτω από το πιρούνι ώστε να κατεβάσεις το ποδήλατο στη ρόδα. Γεια χαρά! Το εξηγείς λίγο καλύτερα αυτό; Υπάρχει κάποιο youtube video που να το δείχνει; Δηλαδή καβαλάω το ποδήλατο χωρίς να κάθομαι στη σέλα; Αυτό θες να πεις; Σε ευχαριστώ για όλη την απάντηση! Επεξ/σία 2 Σεπτεμβρίου 2023 από philos
-WISE- Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2023 Άψογος @batig0al όπως πάντα! Θα το πάρω και εγώ το squirt να το δοκιμάσω. Το μικρό μπουκαλάκι στην αρχή να κάνω τις δοκιμές μου και μετά βλέπουμε πως θα πάει. Σκέφτομαι να το παω και εγώ σε κάποιον να του ρίξει μια ματιά. Τον εμπιστεύεσαι αυτόν τον Γραμμάριο που γράφεις; Καλές αξιολογήσεις βλέπω. Εγώ παρατηρώ όταν πατάω τα φρένα (κυρίως το πίσω) ενα ελαφρύ σφύριγμα. Τι λες να είναι; Τα φρένα πιάνουν καλά.
batig0al Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2023 5 ώρες πριν, philos είπε Το εξηγείς λίγο καλύτερα αυτό; Υπάρχει κάποιο youtube video που να το δείχνει; Δηλαδή καβαλάω το ποδήλατο χωρίς να κάθομαι στη σέλα; Αυτό θες να πεις; Έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι. Ναι, με το ποδήλατο από κάτω σου εσύ είσαι όρθιος μπροστά πριν το τιμόνι. Σκύβεις με το ένα χέρι να φέρεις τη μπροστινή ρόδα και με το άλλο χέρι σηκώνεις το ποδήλατο ώστε να μπει η ρόδα. Για αρχή, μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος να κρατάει τη ρόδα ή να "σφηνώσεις" την ρόδα ανάμεσα από δύο αντικείμενα, π.χ. καρέκλες, και έτσι να έχεις και τα δύο χέρια για να οδηγήσεις το πιρούνι στον τροχό. Ή το αντίστροφο, κάποιος να κρατάει ψηλά το πιρούνι και εσύ να καθοδηγήσεις τη ρόδα στο πιρούνι. Η να στηρίξεις το τιμόνι του ποδηλάτου σε δύο καρέκλες και να βάλεις τη ρόδα. Δοκίμασε το, δεν είναι δύσκολο και δεν υπάρχει κίνδυνος, απλά πρόσεξε να μην πέσει το ποδήλατο από τη πλευρά της αλυσίδας. 1 ώρα πριν, -WISE- είπε Θα το πάρω και εγώ το squirt να το δοκιμάσω. Το μικρό μπουκαλάκι στην αρχή να κάνω τις δοκιμές μου και μετά βλέπουμε πως θα πάει. Σκέφτομαι να το παω και εγώ σε κάποιον να του ρίξει μια ματιά. Τον εμπιστεύεσαι αυτόν τον Γραμμάριο που γράφεις; Καλές αξιολογήσεις βλέπω. Εγώ παρατηρώ όταν πατάω τα φρένα (κυρίως το πίσω) ενα ελαφρύ σφύριγμα. Τι λες να είναι; Τα φρένα πιάνουν καλά. Διάβασε τις οδηγίες όταν το πάρεις και ξεκίνα το μετά τον μηχανικό μιας και αν έχεις καιρό να το πας, μπορεί να σου αλλάξει την αλυσίδα. Υπάρχει ειδικό εργαλείο για να μετρήσεις τη φθορά της αλυσίδας και χρειάζεται αλλαγή αλλά γίνεται και με απλό χάρακα στο περίπου (google "measure chain wear with ruler"). Έχω δοκιμάσει 3-4 μηχανικούς και σε αυτόν έχω καταλήξει. Ασχολούνται με πολλά ακριβά ποδήλατα οπότε το κατέχουν. Δεν είναι φθηνός αλλά ούτε και ακριβός δεδομένου του ότι ασχολείται ώρα. Πάρε τηλέφωνο πριν πας για να κλείσεις, συνήθως χρειάζεται γιατί έχουν δουλειά. Τουλάχιστον αν θες να μην το αφήσεις εκεί, εγώ κάθομαι για να δω τι κάνει και να μάθω ό,τι μπορώ. Ο θόρυβος στα φρένα είναι από τα πιο συνήθη ζητήματα και εμφανίζεται σε φθηνά και ακριβά ποδήλατα αδιακρίτως. Υπάρχουν διάφορες αιτίες και μέθοδοι αντιμετώπισης αν και δεν υπάρχει σίγουρη επιτυχία. Το κομβικό κομμάτι είναι μόλις βάζεις καινούριο τακάκι, θέλει μια διαδικασία στρωσίματος (google "bedding in disk brakes") που βοηθάει στην αποφυγή μετέπειτα θορύβου. Και τα δικά μου κάνουν θόρυβο παρότι τα έστρωσα και ασχολήθηκε ο τεχνικός. Περιμένω να τα αλλάξω για να φύγει ο θόρυβος. Το βασικό είναι να πιάνουν, ο θόρυβος είναι θέμα αισθητικής. 2
unforgiven Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Ψάχνομαι και εγώ για την αγορά ενός ebike. Μιας και θα μετακομίσω στον πρώτο όροφο διπλοκατοικίας χωρίς ασανσέρ, πηγαίνω αναγκαστικά σε σπαστό. Σήμερα θα νοικιάσω ένα LACROS Scamper S400XL από την Kosmoride για έναν μήνα, να δω κατά πόσο μου ταιρίαζει στον τρόπο ζωής μου. Γενικά προτείνετε κινητήρα πίσω, μπροστά ή στη μέση; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης; Επεξ/σία 6 Σεπτεμβρίου 2023 από unforgiven 1
unforgiven Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2023 Δυστυχώς δεν κατάφερα να νοικιάσω το LACROS γιατί είχαν άλλο μοντέλο για ενοικίαση, πολύ πιο βασικό και μικρό. Για να δω τι μου ταιριάζει θα ήθελα κάτι πιο κοντά σε αυτό που θα αγόραζα. Και έτσι δεν το νοίκιασα. Η καρδιά μου λέει πάντως φωνάζει Gocycle. Άλλα τρία χιλιάρικα.... Γνωρίζετε κάποια άλλη εταιρία, εκτός της Kosmoride που να απορροφά την επιδότηση στην αγορά;
batig0al Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2023 18 ώρες πριν, unforgiven είπε Ψάχνομαι και εγώ για την αγορά ενός ebike. Μιας και θα μετακομίσω στον πρώτο όροφο διπλοκατοικίας χωρίς ασανσέρ, πηγαίνω αναγκαστικά σε σπαστό. Σήμερα θα νοικιάσω ένα LACROS Scamper S400XL από την Kosmoride για έναν μήνα, να δω κατά πόσο μου ταιρίαζει στον τρόπο ζωής μου. Γενικά προτείνετε κινητήρα πίσω, μπροστά ή στη μέση; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης; Δυστυχώς δεν κατάφερα να νοικιάσω το LACROS γιατί είχαν άλλο μοντέλο για ενοικίαση, πολύ πιο βασικό και μικρό. Για να δω τι μου ταιριάζει θα ήθελα κάτι πιο κοντά σε αυτό που θα αγόραζα. Και έτσι δεν το νοίκιασα. Η καρδιά μου λέει πάντως φωνάζει Gocycle. Άλλα τρία χιλιάρικα.... Γνωρίζετε κάποια άλλη εταιρία, εκτός της Kosmoride που να απορροφά την επιδότηση στην αγορά; To ηλεκτρικό σπαστό σε βολεύει γιατί είναι ελαφρύ; Υπάρχουν και μη σπαστά ηλεκτρικά που είναι σχετικά ελαφριά: https://www.monvelo.com/produit/cube-agree-hybrid-c62-race-2020/ https://www.bike-mailorder.com/niner-rlt-e9-rdo-4-star-e-bike-electric-moss-g-one-bite?number=SW11544 Τα παραπάνω είναι ποδήλατα με εξαιρετικές δυνατότητες, 100+χμ, άσφαλτο/χώμα. Η επιδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί σε αγορές από Ε.Ε., απλά είναι πιο δύσκολη η διαδικασία. Και εννοείται υπάρχουν ελαφριά μη ηλεκτρικά ή μεταχειρισμένα, π.χ. αυτό εδώ στα 7.5 κιλά (https://www.car.gr/classifieds/bicycles/view/335012730-bicycle-road-bicycle-wilier-triestina). Μπορείς να googlάρεις άρθρα για τις διαφορές μεταξύ mid drive/rear hub/front hub μοτέρ. Στα συμβατικά, θεωρούνται με διαφορά ως ανώτερα τα μεσαίας τριβής και προς τα εκεί πάει η τεχνολογία γενικά. Στα σπαστά, νομίζω αναγκαστικά πρέπει να είναι το μοτέρ στη ρόδα και δεν έχω άποψη αλλά βλέπω μοντέλα και με τις δύο υλοποιήσεις οπότε υποθέτω δεν υπερτερεί σημαντικά κάποια εκ των δύο. Δεν γνωρίζω άλλη εταιρεία που να απορροφά την επιδότηση, δεδομένου της ~8μηνης καθυστέρησης στη πληρωμή, όντως βολεύει πολλούς. Στα σπαστά δεν το κατέχω αλλα το LACROS όντως φαίνεται τίμιο για την ελληνική αγορά. Κρίμα που δεν το δοκίμασες, πόσο θα στο χρέωναν για ένα μήνα; Το Gocycle τώρα το τσέκαρα, πολύ φουτουριστικό και εντυπωσιακό αλλά δεδομένου της τιμής, νομίζω ταιριάζει περισσότερο σε λεφτάδες σε γιοτ ή για επίδειξη. Για πρακτικές λύσεις, το συμβατικό ποδήλατο είναι μακράν η πιο value for money επιλογή. 1
-WISE- Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2023 Και για πείτε ρε παιδιά, πώς συντηρούμε τις αναρτήσεις; Πώς τις λιπαίνουμε; Κάποιο συγκεκριμένο λαδάκι; Υπάρχει σωστός τρόπος και λάθος τρόπος; (Μην κάνουμε και καμιά ζημιά)
batig0al Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 11 Σεπτεμβρίου 2023 2 ώρες πριν, -WISE- είπε Και για πείτε ρε παιδιά, πώς συντηρούμε τις αναρτήσεις; Πώς τις λιπαίνουμε; Κάποιο συγκεκριμένο λαδάκι; Υπάρχει σωστός τρόπος και λάθος τρόπος; (Μην κάνουμε και καμιά ζημιά) Εγώ τώρα 6 μήνες έχω πρώτη φορά καλή ανάρτηση και αυτά που διάβασα είναι να καθαρίζεις με ένα πανάκι τα καλάμια (το κομμάτι που μπαινοβγαίνει) απομακρύνοντας σκόνη/χώμα. Τίποτα άλλο και service κάθε ένα χρόνο από κάποιον που ξέρει. Προφανώς αν την καταπονείς πολύ ή εμφανίσει κάποιο θέμα, τη κάνεις service πιο γρήγορα. Αυτά για τις air αναρτήσεις, δεν ξέρω για coil. 1
alexdjx Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 14 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλησπερα απο την Δευτερα κατοχος του Bezior X1500 . Αρκετα μεγαλο σε μεγεθος και λιγο βαρυ, αλλα ευτυχως στην δουλεια μου μπορω με ασανσερ να το ανεβαζω στον 2ο, και στο σπιτι το αφηνω στην εισοδο με μια καλη κλειδαρια σε οικογενειακη πολυκατοικια. Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι σιγουρα το μοτερ ΔΕΝ ειναι 1500αρι αλλα καπου 700-750 w κατι λογικο για την τιμη του βεβαια. Θα ηθελα να ρωτησω το εξης, αν αναβαθμισω τον κοντρολερ του (ο τωρινος ειναι 48v, 20a) θα αποδιδει καλυτερα? Οχι οτι τωρα εχω καποιο παραπονο (ανεβαινει ανηφορες ανετα με υποβοηθηση στο 2ο επιπεδο απο τα 5 με απλο πεταλι χωρις να ζοριζομαι πολυ, εκτος κι αν η κλιση ειναι αρκετα μεγαλη), αλλα παρατηρησα οτι μετα απο λιγη ωρα που βαζω υποβοηθηση η μπαταρια του χανει 2 η και 3 γραμμες και μετα επανερχονται οταν σβησει ο κινητηρας. Να σημειωσω οτι ειμαι βαρυς, 102 κιλα. Η μπαταρια του γραφει οτι ειναι Panasonic υποτιθεται. Συνηθως ποσους κυκλους φορτισης κρατανε ? Επεξ/σία 14 Σεπτεμβρίου 2023 από alexdjx
batig0al Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2023 Στις 14/9/2023 στις 11:49 ΠΜ, alexdjx είπε Θα ηθελα να ρωτησω το εξης, αν αναβαθμισω τον κοντρολερ του (ο τωρινος ειναι 48v, 20a) θα αποδιδει καλυτερα? Οχι οτι τωρα εχω καποιο παραπονο (ανεβαινει ανηφορες ανετα με υποβοηθηση στο 2ο επιπεδο απο τα 5 με απλο πεταλι χωρις να ζοριζομαι πολυ, εκτος κι αν η κλιση ειναι αρκετα μεγαλη), αλλα παρατηρησα οτι μετα απο λιγη ωρα που βαζω υποβοηθηση η μπαταρια του χανει 2 η και 3 γραμμες και μετα επανερχονται οταν σβησει ο κινητηρας. Να σημειωσω οτι ειμαι βαρυς, 102 κιλα. Η μπαταρια του γραφει οτι ειναι Panasonic υποτιθεται. Συνηθως ποσους κυκλους φορτισης κρατανε ? Με γεια. Τι εννοείς "να αποδίδει καλύτερα"; Να πηγαίνει πιο γρήγορα (άρα και να τελειώνει η μπαταρία πιο γρήγορα) ή η μπαταρία να διαρκεί περισσότερο; Ό,τι και να εννοείς, μιλώντας γενικά, η συμπεριφορά των μοτέρ μπορεί να αλλαχτεί είτε με hardware (controller) είτε με software. Από εκεί και πέρα, θα χώριζα αυτές τις αλλαγές σε τρεις κατηγορίας: Το παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία, π.χ. με επίσημη εφαρμογή ή αλλάζοντας το όριο από τα 25χμ της Ε.Ε. στα 32χμ της αμερικάνικης αγοράς. Αυτές οι αλλαγές είναι εύκολες και ακίνδυνες. Δεν το παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία αλλά υπάρχει ένα ιστορικό αξιοπίστίας. Π.χ. δημοφιλείς hardware/software επιλογές που ξεκλειδώνουν το όριο ταχύτητας, hardware επιλογές με μεγάλο community πίσω τους όπως στα Bafang μοτέρ. Αυτές οι αλλαγές είναι μέτριας δυσκολίας και εμπεριέχουν κάποιο κίνδυνο. Δεν το παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία και δεν υπάρχει ιστορικό. Εδώ βάζω επεμβάσεις με μικρό ιστορικό ή τελείως αυθαίρετες από ανθρώπους που τους αρέσει αυτή η ενασχόληση. Υψηλής δυσκολίας και κινδύνου. Δεν το κατάλαβα αυτό με τις γραμμές. Η ένδειξη της μπαταρίας είναι αναξιόπιστη; Αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό εφόσον το ποδήλατο καλύπτει τις ανάγκες σου και η έστω προβληματική ένδειξη της μπαταρίας είναι προβλέψιμη, δηλαδή δεν βρίσκεσαι χωρίς μπαταρία απρόσμενα. Το ποδήλατο έχει μεγάλη μπαταρία (600wh) αλλά το βάρος του ποδηλάτου, τα πολύ χοντρά λάστιχα και η διπλή ανάρτηση σημαίνει ότι από μόνο του έχει αρκετή κατανάλωση, συν το δικό σου βάρος. Δεν υπάρχει στάνταρ με τους κύκλους φόρτισης, αλλά γενικά, η καλή μπαταρία φαίνεται, πέρα από το να μην χαλάσει τελείως, από το πόσο αργά μειώνεται η απόδοση της καθώς φορτίζει-ξεφορτίζει πολλές φορές. Υπάρχουν διάφορες συμβουλές για να βοηθήσεις τη μπαταρία να αντέξει περισσότερο, π.χ. να αποφεύγεις τα άκρα και να παίζεις μεταξύ 20-80%. Ψάξε σε google/youtube για διάφορες συμβουλές.
batig0al Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Τίμιο budget ebike, το μοντέλο με 27.5" τροχούς 660€ συν tablet, αυτό με 29" 690€ χωρίς tablet. https://www.lagonika.gr/prosfores/leglide-m1-plus-app-version-275-troxoi-21-taxythtes-shimano-124ah-36v-mpat/
MikhailBakurin Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 19 Σεπτεμβρίου 2023 250watt αρκούν για ανθρώπους στα σημερινά βάρη; 78-83 κιλά είμαστε οι περισσότεροι και πάνω από 1,80. Μήπως είναι για κινέζους αυτά τα μοτέρ; Εγώ αυτό που έχω κατά νου, είναι να προχωρήσω σε κιτ μετατροπής mountain που έχω. Απλά διλημματίζομαι αν χρειάζομαι 500 ή 1000 βαττ για να έχω άνεση σε μία μέρα που θα βαριέμαι - δε θα προλαβαίνω, να το τσουλάω μόνο με χειρόγκαζο. Tα 250 τα θεωρώ ανεπαρκή γι' αυτή τη δουλειά, τα 350 με τα 500 έχουν ελάχιστη διαφορά τιμής, οπότε σκέφτομαι το 500 vs 1000. Να σημειώσω ότι τα 500 είναι σε 36βολτη εκδοχή, ενώ τα 1000 σε 48βολτη, αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό.
Pwpwpw Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 19/9/2023 στις 12:50 ΜΜ, MikhailBakurin είπε 250watt αρκούν για ανθρώπους στα σημερινά βάρη; 78-83 κιλά είμαστε οι περισσότεροι και πάνω από 1,80. Μήπως είναι για κινέζους αυτά τα μοτέρ; Εγώ αυτό που έχω κατά νου, είναι να προχωρήσω σε κιτ μετατροπής mountain που έχω. Απλά διλημματίζομαι αν χρειάζομαι 500 ή 1000 βαττ για να έχω άνεση σε μία μέρα που θα βαριέμαι - δε θα προλαβαίνω, να το τσουλάω μόνο με χειρόγκαζο. Tα 250 τα θεωρώ ανεπαρκή γι' αυτή τη δουλειά, τα 350 με τα 500 έχουν ελάχιστη διαφορά τιμής, οπότε σκέφτομαι το 500 vs 1000. Να σημειώσω ότι τα 500 είναι σε 36βολτη εκδοχή, ενώ τα 1000 σε 48βολτη, αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Ειμαι ακριβως στην κατηγορια που γραφεις (1,82-80κιλα) και το ηλεκτρικο ποδηλατο των 250 watt που εχω με υπερκαλυπτει. Δεν ξερω τι κανει σε ανηφορες γιατι ζω σε επιπεδη επαρχιακη πολη και δεν εχουμε ανηφοροκατηφορες. Με την πεμπτη σκαλα υποβοηθησης (που ειναι και η τελευταια) παει ουσιαστικα μονο του ( εγω γυρναω ελαφρα πεταλιες στον αερα για να δινει κινηση το μοτερ στον πισω αξονα) με ταχυτητα 32Km/h. Για καποιον που βαριεται ακομη και να κανει "αεροπεταλι" εχει και το φυσακι για χειρογκαζο ετοιμο(εγω δεν εχω βαλει τουλαχιστον ακομη). Αν μπει και γκαζι ουσιαστικα ειναι σαν ενα μικρο μοτοποδηλατακι με τελικη 32km/h, σε παει μονο του δεν το πας εσυ. Ολα αυτα τονιζω σε ισια πολη, σε τιποτα μεγαλες ανηφορες κτλ δεν εχω ιδεα τι κανει. Επεξ/σία 20 Σεπτεμβρίου 2023 από Pwpwpw
phanispal Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 Εγώ με το Fiido D2S πάντως σε ανηφόρα ήθελε οπωσδήποτε πετάλι από μια κλίση και μετά (και όχι καμια τρελή κλίση). Και αν ήταν καμια ζόρικη αν δεν έκανες πετάλι απλά έμενες εκεί.
MikhailBakurin Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2023 Ναι κι εγώ σκέφτομαι ότι τα 250 για περιβάλλον Αθήνας, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Φάνη, εσύ είσαι σε συνοικία τύπου Πολύγωνο - Τουρκοβούνια, ή πιο χαλαρή; Θεωρώ ότι το 500άρι θα κάνει πολύ καλύτερα και θα δυσκολεύεται μόνο σε ακραίες κλίσεις. Το 1000άρι το φοβάμαι για το αντίστροφο: Βάζεις σε ένα frame που έχει σχεδιαστεί για ανθρώπινη ισχύ (περίπου 200-250 βαττ) το 4ΠΛΑΣΙΟ της ανθρώπινης ισχύος. Ενώ το 500άρι είναι πιο κοντά στα λειτουργικά και μηχανικά όρια ανθρώπου και ποδηλάτου πιστεύω. Το ερώτημα είναι αν έχει κανείς 500άρι (ή 350άρι), είναι πέριξ των 80, μαξ 85 κιλών, και έχει δυσκολία να τσουλήσει σε κλίσεις 5-7-10%. Στις 20άρες-25άρες του πολυγώνου, δύσκολα θα πάει κανείς, ούτως ή άλλως.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα