grayfox23 Δημοσ. 7 Απριλίου 2024 Δημοσ. 7 Απριλίου 2024 3 ώρες πριν, doucaniggia είπε Δεν το βιάζομαι οπότε αυτό δεν με ενοχλεί. Όταν λες οι τιμές αλλάζουν εννοείς τον Ελον υποθέτω, όχι τον κωτσόβολο ... )) Συμβόλαιο τέλος ... τιμές στα ύψη. Εξ ου και παίρνω πόδι. Τουλάχιστον να δοκιμάσω Γιατί το λες. Αν όπως φαίνεται η κατώτερη είναι 200, δεν βλέπω γιατί όχι. Όσο κρατάνε οι ταχύτητες εκεί βέβαια. Καθαρά για το τιμολόγιο. Αφου μπορώ να το περάσω σαν έξοδο αφαιρώ ΦΠΑ, αφαιρώ φόρο. Δεν είναι λίγο. Αυτό δεν ακούγεται καλό και δεν το πρόσεξα κάπου. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει? Τα παρελκόμενα όντως δε τα πουλάει ο Κωτσόβολος αλλά δε σε νοιάζει γιατί όταν κάνεις λογαριασμό στη Starlink και συνδεθείς, τα αγοράζεις από εκεί
ideal09 Δημοσ. 7 Απριλίου 2024 Δημοσ. 7 Απριλίου 2024 16 ώρες πριν, doucaniggia είπε Καθαρά για το τιμολόγιο. Αφου μπορώ να το περάσω σαν έξοδο αφαιρώ ΦΠΑ, αφαιρώ φόρο. Δεν είναι λίγο. + Δεν χρειαζεται ασχοληθεις με τη συνδρομη εφοσν δεν το βιαζεσαι.
REWIND84 Δημοσ. 8 Απριλίου 2024 Δημοσ. 8 Απριλίου 2024 Στις 5/4/2024 στις 5:13 ΜΜ, grayfox23 είπε Στο Κωτσόβολο που είδα ότι έχει για προπαραγγελία το gen 3 στα 449 €, τι φάση;; Το είχα αφήσει ότι διατίθεται μόνο σε Αμερική και αργότερα θα πάρει έγκριση και για Ευρώπη. Θα κάνει παραεισαγωγή ο Κώτσος; 😁 προσοχή, να έχεις ορατότητα στον Βορρά εκεί κοιτάνε όλα εδώ στην Ελλάδα 1
nzeppos Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Και επίσημα πλέον το ανατολικό Αιγαίο υποστηρίζεται από το Starlink. 2
BadIronTree Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 7 minutes ago, nzeppos said: Και επίσημα πλέον το ανατολικό Αιγαίο υποστηρίζεται από το Starlink. με πρόλαβες Τώρα είναι παντού διαθέσιμο
nzeppos Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Βάλτε Starlink όσο προλαβαίνετε γιατί σε λίγο θα αφήσουμε δια παντός πίσω μας την εποχή του χαλκού και θα έχουμε όλοι οπτική στο σπίτι. https://www.protothema.gr/technology/article/1485187/tahutites-idernet-to-shedio-gia-na-xekollisoume-apo-tin-teleutaia-thesi-tis-europis/ Αρκεί να φτάσουν τα λεφτά των ΕΣΠΑ ή όπως αλλιώς λένε τώρα τις επιδοτήσεις. 3
Super Moderators paredwse Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 9 Απριλίου 2024 Αφού διάβασα όλο το thread (ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους και extra kudos στον @nzeppos ) έκανα το μεγάλο βήμα προς Starlink: παραγγελία μέσω επίσημου site και αναμονή για παραλαβή (παρήγγειλα φυσικά και Ethernet adapter). Επειδή διαβάζω για συγκεκριμένα router, θα έχω θέμα αν "κουμπώσω" το UTP καλώδιο από τον ethernet adapter στο Deco X50 για να μοιράσω μετά στο σπίτι; 2
nzeppos Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 15 hours ago, paredwse said: Επειδή διαβάζω για συγκεκριμένα router, θα έχω θέμα αν "κουμπώσω" το UTP καλώδιο από τον ethernet adapter στο Deco X50 για να μοιράσω μετά στο σπίτι; Αν θυμάμαι καλά το Χ50 έχει 3 πόρτες ethernet; Θεωρητικά μπορείς να το έχεις σε λειτουργία "Operation mode: Wi-Fi Router" και να δρομολογεί αυτό όλη την κίνηση του σπιτιού, οπότε στο Starlink router θα πρέπει να επιλέξεις το Bypass mode (δηλ. να γίνει bridged). Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Νομίζω όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Starlink σαν κύριο router και βάζουν τα Deco να παίζουν σε "Operation mode: Access point" ίσα ίσα για να φτιάξουν το mesh. Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο βήμα είναι να απενεργοποιήσεις τον DHCP server από το X50, για να μοιράζει IPs μόνο το Starlink router. Τώρα για την σύνδεση νομίζω έχεις 2 επιλογές, ανάλογα τι καλωδίωση έχεις στο σπίτι. Είτε κουμπώνεις το UTP από τον adapter στο Χ50 και μετά με ξεχωριστό UTP στην άλλη πόρτα του Χ50 "τροφοδοτείς" το υπόλοιπο σπίτι και τα υπόλοιπα Χ50 (που φαντάζομαι ότι έχεις) για να φτιάξεις wireless mesh με ενσύρματο backhaul, που είναι και η ιδανική λύση. Αν για τα υπόλοιπα Χ50 δεν έχει τραβηχτεί καλώδιο για ενσύρματη σύνδεση, τότε αναγκαστικά θα παίξουν μόνο ασύρματα χάνοντας ελαφρώς σε ταχύτητα. Είτε βάζεις ένα switch, κουμπώνεις εκεί το UTP του adapter, συνδέεις επίσης πάνω στο ίδιο switch το Χ50 και μετά βάζεις στο switch και τρίτο καλώδιο που θα μοιράζει στο υπόλοιπο σπίτι. Εγώ έχω κάνει τη δεύτερη λύση και επειδή είμαι σίγουρος ότι όπως τα γράφω παραπάνω μπερδεύω τον κόσμο, να δώσω ένα παράδειγμα. Ορίστε ένα πολύ μπακάλικο διάγραμμα τι έχω κάνει μέχρι στιγμής: Πρακτικά όλο το δίκτυο του σπιτιού πέφτει πάνω στo κεντρικό managed switch. Απλώς το Deco Μ4 που είναι δίπλα στο Starlink router έχει δηλωθεί σαν primary, συνεπώς όλα τα υπόλοιπα Μ4 τραβάνε από αυτό με ενσύρματο backhaul στα 1Gbps. Στη πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκο γιατί τουλάχιστον ένα Deco τραβάει μέσω powerline από πριζάκι που πέφτει πάνω στο managed switch. Με λίγα λόγια... κουλουβάχατα. Όμως το όλο δίκτυο παίζει μια χαρά πάνω από ένα χρόνο τώρα, οπότε προς το παρόν δεν αλλάζω κάτι. Η Tplink γενικά λέει ότι στην υλοποίηση backhaul το primary Deco θα πρέπει ιδανικά να κουμπώνει απευθείας πάνω στο router (νομίζω περισσότερο θέλουν τα υπόλοιπα Decos να μην πέφτουν πάνω στο ίδιο switch με το primary, αλλά να τραβάνε απευθείας από αυτό). Αλλά α) με το Starlink router v2 δεν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα ούτως ή άλλως, αφού δεν έχει έξτρα πόρτες, β) χρειάζομαι το switch στο υπόγειο για να κάνω δοκιμές με άλλα μηχανήματα. Η ιδανική λύση προφανώς είναι να φιλοτιμηθώ να ενεργοποιήσω επιτέλους το Edgerouter, οπότε να λειτουργήσει ως router για τα πάντα και αυτό της Starlink να αλλάξει σε Bypass λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση, το primary Deco θα κουμπώσει πάνω στο Edgerouter όπως συνιστά η Tplink. Επεξ/σία 10 Απριλίου 2024 από nzeppos 2
nzeppos Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Quote ps: θα βγάλω αύριο μια φωτό να σας δείξω πως έχω στερεώσει το δικό μου, είναι ένα έργο τέχνης με μια τάβλα πάνω σε ένα πηγάδι και 2 ξύλα με μια κοτρώνα για στήριγμα επειδή κάτι φορές το έπαιρνε ο αέρας. Επειδή θυμήθηκα ότι το είχα αφήσει σαν εκκρεμότητα: Αφού δουλεύει, δεν το πειράζω. 8
papaleole Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 8 λεπτά πριν, nzeppos είπε Επειδή θυμήθηκα ότι το είχα αφήσει σαν εκκρεμότητα: Αφού δουλεύει, δεν το πειράζω. Μερακλής. 🤣 3
bilt128 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 Δημοσ. 10 Απριλίου 2024 18 ώρες πριν, paredwse είπε Αφού διάβασα όλο το thread (ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους και extra kudos στον @nzeppos ) έκανα το μεγάλο βήμα προς Starlink: παραγγελία μέσω επίσημου site και αναμονή για παραλαβή (παρήγγειλα φυσικά και Ethernet adapter). Επειδή διαβάζω για συγκεκριμένα router, θα έχω θέμα αν "κουμπώσω" το UTP καλώδιο από τον ethernet adapter στο Deco X50 για να μοιράσω μετά στο σπίτι; Μιά χαρά θα δουλέψει, είτε με ethernet backhaul όπως προτείνει ο φίλος από πάνω, είτε απλά συνδέοντας ασύρματα το κεντρικό deco με το δορυφόρο. Καλό θα ήταν αφού συνδεθείς και κάνεις τις δοκιμές σου να βάλεις το Starlink router σε bypass mode 1
Hamurabi Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Καλησπέρα παιδιά μερικές γρήγορες ερωτήσεις. Μένω στο Βύρωνα,στο στενάκι μου δεν έχουν περάσει οπτική ενώ σε όλη την περιοχή και όλους τους δρόμους γύρω μου πέρασαν οπτικές κ ο ΟΤΕ και η ιναλαν.εχω πάρει άπειρα τηλέφωνα δε ξέρουν αν θα το κάνουν κ ποτέ και τους βαρέθηκα. Σκέφτομαι να προχωρήσω με σταρλινκ. 1)Έχω διαβάσει ότι από ταχυτητα πλησιάζει το 300αρι σωστά;με τι upload? 2)στο σπίτι μου έχω το ρούτερ (50αρα vdsl) κ από εκεί δίνω σε switch και απτό switch μοιράζονται καλώδια σε όλα τα δωμάτια.με τον εξοπλισμό της σταρλινκ πως θα γίνει η συνδεσμολογια; 3)δεδομένου ότι θα πάψω τη συνεργασία με τον ΟΤΕ, σταθερό τηλέφωνο πως μπορώ να έχω;ποια είναι η πιο εύκολη και φθηνή λύση;ip telephony?από πού; 4)το καλώδιο που πάει απτό σπίτι προς το "πιάτο" της σταρλινκ πρέπει να είναι μέσα σε κανάλι;επειδή θα πρέπει να το φτάσω 2 ορόφους πάνω για να δει ουρανό,θα πρέπει να στήσω σκαλωσιές να βάλω κανάλι; Η είμαι οκ και με χωρίς; Ευχαριστώ πάρα πολύ!
nzeppos Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Hamurabi said: 1)Έχω διαβάσει ότι από ταχυτητα πλησιάζει το 300αρι σωστά;με τι upload? 2)στο σπίτι μου έχω το ρούτερ (50αρα vdsl) κ από εκεί δίνω σε switch και απτό switch μοιράζονται καλώδια σε όλα τα δωμάτια.με τον εξοπλισμό της σταρλινκ πως θα γίνει η συνδεσμολογια; 3)δεδομένου ότι θα πάψω τη συνεργασία με τον ΟΤΕ, σταθερό τηλέφωνο πως μπορώ να έχω;ποια είναι η πιο εύκολη και φθηνή λύση;ip telephony?από πού; 4)το καλώδιο που πάει απτό σπίτι προς το "πιάτο" της σταρλινκ πρέπει να είναι μέσα σε κανάλι;επειδή θα πρέπει να το φτάσω 2 ορόφους πάνω για να δει ουρανό,θα πρέπει να στήσω σκαλωσιές να βάλω κανάλι; Η είμαι οκ και με χωρίς; 1) Για την Ελλάδα τυπικά 250-350 Mbps download ανάλογα την ώρα της μέρας. Δεν είναι σταθερό αφού επηρεάζεται από την κίνηση άλλων χρηστών Starlink κοντά στην περιοχή σου, αλλά γενικά δεν πέφτει κάτω από τα 250. Ομοίως υπάρχουν και περιπτώσεις που πάει πάνω από 350 (σε Steam download το έχω δει να κρατάει σταθερά 38MB/s για πολλή ώρα ενώ δεν έχω παρατηρήσει ποτέ να πέφτει κάτω από 30). Το upload κυμαίνεται κι αυτό στα 20-50 Mbps, αλλά πιστεύω είναι ανάλογα για ποια εφαρμογή το χρειάζεσαι. Έχω δει εφαρμογές να ανεβάζουν σταθερά με 3MB/s, όπως επίσης έχω κακή εμπειρία με live streaming σε Youtube αφού οτιδήποτε βάζω πάνω από 7-8 Mbps σε HEVC κολλάει, βγάζει artifacts κλπ (νομίζω όμως σε AV1 αποδίδει καλύτερα, αν υπάρχει GPU που το υποστηρίζει). 2) Δες το διάγραμμα που έβαλα στην προηγούμενη σελίδα. Μαζί με το Starlink kit θα παραγγείλεις και το Ethernet Adapter του, που πωλείται ξεχωριστά. Αυτό σου δίνει μία πόρτα ethernet, με την οποία θα συνδεθείς στο switch σου. Έτσι θα δώσεις internet σε όλο το σπίτι. Με λίγα λόγια το VDSL router θα αντικατασταθεί από το συνδυασμό Starlink Router με Ethernet Adapter. Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ως έχουν. 3) Για σταθερή τηλεφωνία μόνο VoIP. Κοιτα προς modulus.gr που προτείνεται από πολύ κόσμο και είναι δοκιμασμένη λύση για Starlink. 4) Δεν θέλει απαραίτητα κανάλι. Είναι καλώδιο με σχετικά αξιοπρεπή θωράκιση, είναι STP CAT5e και το εξωτερικό του περίβλημα είναι κατασκευασμένο ώστε να αντέχει τα φυσικά φαινόμενα. Προφανώς είναι πάντα προτιμότερο αν έχεις τη δυνατότητα να το προστατεύσεις με κανάλι ή (καλύτερα) με σωλήνα σπιράλ, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείς να το κάνεις δεν χάθηκε ο κόσμος. Άλλοι βάζουν σπιράλ βαρέος τύπου, άλλοι το αφήνουν χύμα. Και στους δύο το ίδιο θα δουλέψει. Απλώς οι πρώτοι έχουν λίγο περισσότερο ήσυχο το κεφάλι τους. Επεξ/σία 11 Απριλίου 2024 από nzeppos 1 1
Hamurabi Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 17/3/2024 στις 1:00 ΜΜ, _filippos_ είπε ένα update, τελικά βρήκα λύση κ έχω πρόσβαση απο έξω προς το home assistant και plex server, μέσω cloudflare. Οπότε κομπλέ ολοκληρωμένα! Φίλε μου να σε ρωτήσω επειδή μάλλον εσύ θα μπορείς να με βοηθήσεις Λέω να προχωρήσω σε σταρλινκ αλλά στο σπίτι έχω se raspbbery pi4 vpn server, file server,web server ,4Κ ταινίες που θέλω να βλέπω απομακρυσμένα και πάει λέγοντας. Και φυσικά έχω ip cameras. Δεδομένου του cgnat μπορούν να δουλέψουν όλα αυτά; Επεξ/σία 11 Απριλίου 2024 από Hamurabi
_filippos_ Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 Δημοσ. 11 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Hamurabi είπε Φίλε μου να σε ρωτήσω επειδή μάλλον εσύ θα μπορείς να με βοηθήσεις Λέω να προχωρήσω σε σταρλινκ αλλά στο σπίτι έχω se raspbbery pi4 vpn server, file server,web server ,4Κ ταινίες που θέλω να βλέπω απομακρυσμένα και πάει λέγοντας. Και φυσικά έχω ip cameras. Δεδομένου του cgnat μπορούν να δουλέψουν όλα αυτά; Δεν ειχα χρόνο για να το ψάξω παραπάνω μπορώ να σου πω πως το έχω κάνει και τι έχω καταλάβει. Επειδή στο pi3B+ έχω home assistant , του έχω περάσει το plugin του cloudflare κ τα ρυθμίζει αυτόματα. Το μονο που πέρασα είναι ένα επιπλέον entry στα settings του plugin κ έχω πρόσβαση στο plex σ' ένα άλλο pi3b+ με bullseye (σε subdomain που όρισα εγώ πχ https://plex.mydomain.gr) Βασικά οτιδήποτε σε υπηρεσία έχω εντός τοπικού δικτύου (ftp, web server κτλ) μπορώ να τα περάσω στα settings κ αυτόματα έχω πρόσβαση σε αυτά (πχ https://ftp.mydomain.gr ) Για vpn χρησιμοποιώ το teleport του ubiquiti amplifi , δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με το openvpn. Αλλά με γρήγορο ψάξιμο είχα βρει οδηγίες πως να ρυθμιστεί σε linux / raspberry το cloudflare και να δουλέψει πίσω απο cgnat. Οι ip κάμερες μου δούλευαν έτσι κι αλλιώς μέσα απο τις εφαρμογές τους, πισω απο cgnat. Με το cloudflare πλεον τις βλέπω κ μέσω home assistant. Ααα κι επιπλέον, όταν συνδέομαι μέσω vpn μπορώ κ βλέπω τηλεόραση μέσω tvheadend απο το pi3b+ . Δεν το έχω ρυθμίσει ακόμα να συνδέομαι μεσω cloudflare. Επεξ/σία 11 Απριλίου 2024 από _filippos_ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα