Προς το περιεχόμενο

Τι μάρκα espresso σας αρέσει?τι είναι το Arabica και το Robusta?


mastoras007

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 14/1/2020 στις 10:20 ΠΜ, plasTOST είπε

Η προσφορά που έχει το lidl με τους κόκκους αξίζει?

Θυμάμαι κάποια παλαιότερη συζήτηση από τον @papoys1 αν δεν κάνω λάθος!

Μόλις γύρισα από το lidl και πήρα αυτόν τον arabica 100% που λέει. Έχω μια εσπρεσσιέρα της bosch με μύλο και μπορώ να πω ότι είναι ότι πιο vfm κυκλοφορεί. Έδωσα για 1,2kg 11,50€ και μόλις τον δοκίμασα. Ελαφρυά πικράδα, με αρώματα σοκολάτας. Το προσωπικό μου γούστο το καλύπτει πάντως, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

7 λεπτά πριν, Nauths είπε

Μόλις γύρισα από το lidl και πήρα αυτόν τον arabica 100% που λέει. Έχω μια εσπρεσσιέρα της bosch με μύλο και μπορώ να πω ότι είναι ότι πιο vfm κυκλοφορεί. Έδωσα για 1,2kg 11,50€ και μόλις τον δοκίμασα. Ελαφρυά πικράδα, με αρώματα σοκολάτας. Το προσωπικό μου γούστο το καλύπτει πάντως, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά.

Και εμένα μου αρέσει η πικράδα στον καφέ για αυτό προτιμώ τον κομμένο jacobs 100% arabica που έχει πικρή και δυνατή γεύση.

Εάν είχα έστω ένα μέτριο μύλο σίγουρα θα τον έπαιρνα και εγώ.Εκτός των άλλων είναι και UTZ με ότι και αν σημαίνει αυτό που δεν είναι άλλοι ακριβοί καφέδες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, papoys1 είπε

Και εμένα μου αρέσει η πικράδα στον καφέ για αυτό προτιμώ τον κομμένο jacobs 100% arabica που έχει πικρή και δυνατή γεύση.

Εάν είχα έστω ένα μέτριο μύλο σίγουρα θα τον έπαιρνα και εγώ.Εκτός των άλλων είναι και UTZ με ότι και αν σημαίνει αυτό που δεν είναι άλλοι ακριβοί καφέδες.

Εμένα με άφησε πολύ ευχαριστημένο και τώρα που κρυώνει κιόλας, ακούγεται περισσότερο αυτό το σοκολάτα υγείας. Σαν freddo δεν τον δοκίμασα, τον δοκίμασα σε 2πλο εσπρέσσο. Αυτούς τους καινούριους που έβγαλε η starbucks που βγάζουν και μία λαδίλα και γεύσεις σαν να μην έχεις καθαρίσει την μηχανή του καφέ τους ανταγωνίζεται για την πλάκα και ο starbucks σε προσφορά κιόλας είναι στα 23€ το κιλό.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, papoys1 είπε

Και εμένα μου αρέσει η πικράδα στον καφέ για αυτό προτιμώ τον κομμένο jacobs 100% arabica που έχει πικρή και δυνατή γεύση.

Εάν είχα έστω ένα μέτριο μύλο σίγουρα θα τον έπαιρνα και εγώ.Εκτός των άλλων είναι και UTZ με ότι και αν σημαίνει αυτό που δεν είναι άλλοι ακριβοί καφέδες.

 

24 λεπτά πριν, Nauths είπε

Εμένα με άφησε πολύ ευχαριστημένο και τώρα που κρυώνει κιόλας, ακούγεται περισσότερο αυτό το σοκολάτα υγείας. Σαν freddo δεν τον δοκίμασα, τον δοκίμασα σε 2πλο εσπρέσσο. Αυτούς τους καινούριους που έβγαλε η starbucks που βγάζουν και μία λαδίλα και γεύσεις σαν να μην έχεις καθαρίσει την μηχανή του καφέ τους ανταγωνίζεται για την πλάκα και ο starbucks σε προσφορά κιόλας είναι στα 23€ το κιλό.

Οι beleroom κόκκοι του lidl είναι πολύ καλοί για την τιμη τους. Και εγώ έχω τους ethiopian origin του lidl σαν backup στο συρτάρι όταν μου τελειώσουν οι άλλοι. Έτη φωτος καλύτεροι των κόκκων του starbucks που είναι απλά καμμένοι από το πολύ καβούρδισμα.

Για να τσεκάρετε πως να δοκιμάζετε καφέδες: Η πικράδα και η δυνατή γεύση που σας αρέσει μπορεί να προκύπτει από 2 πράγματα: Ή πολύ σκούρο καβούρδισμα, που σημαίνει ότι ο καφές έχει πια πάρει την γεύση από το καβούρδισμα και λιγοτερο από τον κόκκο Ή προέρχεται από περιοχές υψηλού υψομέτρου και βγάζει οξύτητα ο κόκκος (επίσης οι washed έχουν μεγαλύτερη οξύτητα). Βραζιλιάνικοι και αιθιοπικοί κυρίως βγάζουν οξύτητα.

Επεξ/σία από gthe
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εσείς που είστε ειδικοί στους speciality, για πείτε πως θα βγει της προκοπής. Ελάχιστες φορές τον πετυχαίνω να βγάλει την γεύση που πρέπει. Συνήθως είναι για πέταμα 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, johnyboy είπε

Εσείς που είστε ειδικοί στους speciality, για πείτε πως θα βγει της προκοπής. Ελάχιστες φορές τον πετυχαίνω να βγάλει την γεύση που πρέπει. Συνήθως είναι για πέταμα 

Για εσπρέσσο να υποθέσω? Είναι από τους δυσκολότερους καφέδες για το σπίτι, θέλει ακριβό εξοπλισμό καταρχήν για να πλησιάσεις ότι αγοραζεις απέξω (διεθνείς επαγγελματίες στο χώρο όπως ο james hoffman δεν φτιάχνουν καν εσπρεσσο σπίτι). Πέρα από τον εξοπλισμό σου,  όσον αφορά τον καφέ, θες κόκκο φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο κανονικά. 90% των κόκκων του εμπορίου είναι 6μηνών ... εχουν φύγει όλα τα αρώματα. Δοκίμασε καφέ απο καφεκοπτείο φρέσκο. Μετά θες preheating στο portafilter, θες blooming στο καφέ κτλ Αν το γυρίσεις σε φιλτρου για τέτοιους καφέδες, θα χαρείς πολύ εύκολα όλα τα αρώματα και πολύ φτηνά. Και εμένα μου αρέσει πολύ ο εσπρέσσο, αλλά το αποτέλεσμα από ένα V60 pour over που κάνει 6ευρώ είναι απίστευτο για έναν ακριβό κοκκο καφέ.

Επεξ/σία από gthe
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

20 λεπτά πριν, gthe είπε

Για εσπρέσσο να υποθέσω? Είναι από τους δυσκολότερους καφέδες για το σπίτι, θέλει ακριβό εξοπλισμό καταρχήν για να πλησιάσεις ότι αγοραζεις απέξω (διεθνείς επαγγελματίες στο χώρο όπως ο james hoffman δεν φτιάχνουν καν εσπρεσσο σπίτι). Πέρα από τον εξοπλισμό σου,  όσον αφορά τον καφέ, θες κόκκο φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοκομμένο κανονικά. 90% των κόκκων του εμπορίου είναι 6μηνών ... εχουν φύγει όλα τα αρώματα. Δοκίμασε καφέ απο καφεκοπτείο φρέσκο. Μετά θες preheating στο portafilter, θες blooming στο καφέ κτλ Αν το γυρίσεις σε φιλτρου για τέτοιους καφέδες, θα χαρείς πολύ εύκολα όλα τα αρώματα και πολύ φτηνά. Και εμένα μου αρέσει πολύ ο εσπρέσσο, αλλά το αποτέλεσμα από ένα V60 pour over που κάνει 6ευρώ είναι απίστευτο για έναν ακριβό κοκκο καφέ.

Παίρνω φρέσκο από καφεκοπτειο, τον αφήνω 20 μέρες μέσα στο σακούλι, 24 ώρες ανοιχτό και μετά τον πίνω γιατί αλλιώς πίνω ξινιλα. Όμως μια στις 10 βγαίνει η γεύση που θέλω. Σκέφτομαι να γυρίσω ξανά σε pressurized καλαθάκι μπας και δω προκοπή. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, johnyboy είπε

Παίρνω φρέσκο από καφεκοπτειο, τον αφήνω 20 μέρες μέσα στο σακούλι, 24 ώρες ανοιχτό και μετά τον πίνω γιατί αλλιώς πίνω ξινιλα. Όμως μια στις 10 βγαίνει η γεύση που θέλω. Σκέφτομαι να γυρίσω ξανά σε pressurized καλαθάκι μπας και δω προκοπή. 

Αν η ξινίλα βγαίνει από το διοξείδιο, τότε όντως μόλις φύγει απολαμβάνεις το καφέ σου. Αλλά 20 μέρες είναι πάρα πολύ. Έχεις δοκιμάσει άλλους κόκκους? Πιο σκούρα καβουρδίσματα κτλ. Αν αυτό γίνεται μόνο σε συγκεκριμένη ποικιλία τότε ρώτα στο καφεκοπτείο για την ημερομηνία καβουρδίσματος και αν τον αφήσαν να κάνει degassing (αν τον καβουρδισε την ίδια μέρα, λογικό είναι να μην πινετε σε εσπρέσσο την πρώτη βδομάδα). Γενικα σε 4-5 μέρες έχει φύγει 60-70% του CO2.

Αν πάλι βγαίνει από κάτι στην τεχνική σου, τότε δοκίμασε άλλες δόσεις καφέ, άλλη ρυθμιση στο μύλο κτλ. Γιατί πιθανότατα κάνεις overextraction.

Επεξ/σία από gthe
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, gthe είπε

Αν η ξινίλα βγαίνει από το διοξείδιο, τότε όντως μόλις φύγει απολαμβάνεις το καφέ σου. Αλλά 20 μέρες είναι πάρα πολύ. Έχεις δοκιμάσει άλλους κόκκους? Πιο σκούρα καβουρδίσματα κτλ. Αν αυτό γίνεται μόνο σε συγκεκριμένη ποικιλία τότε ρώτα στο καφεκοπτείο για την ημερομηνία καβουρδίσματος και αν τον αφήσαν να κάνει degassing (αν τον καβουρδισε την ίδια μέρα, λογικό είναι να μην πινετε σε εσπρέσσο την πρώτη βδομάδα). Γενικα σε 4-5 μέρες έχει φύγει 60-70% του CO2.

Αν πάλι βγαίνει από κάτι στην τεχνική σου, τότε δοκίμασε άλλες δόσεις καφέ, άλλη ρυθμιση στο μύλο κτλ. Γιατί πιθανότατα κάνεις overextraction.

Γράφει πάνω ημερομηνία καβουρδισματος. Τις περισσότερες φορές βγαίνει ξινοπικρος. Μόνο αν περάσουν πάρα πολλές μέρες δεν ξενίζει αλλά και πάλι βγαίνει πικρος. Ειδικά στο ζεστό τον εσπρέσο είναι πολύ έντονη η πικρίλα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, johnyboy είπε

Γράφει πάνω ημερομηνία καβουρδισματος.

Και μιλάμε για καβούρδισμα την προηγούμενη μέρα ή 15 μέρες πριν ας πούμε? Γιατί δεν παιζει να φταίει to CO2 αν μείνει 20 μέρες, έχει φύγει το πιο πολύ. Δοκιμασε να τον αλέσεις μια μέρα πριν και φτιάξε καφέ την επόμενη να δεις αν διαφέρει κάτι ή οχι.

Επεξ/σία από gthe
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, gthe είπε

Και μιλάμε για καβούρδισμα την προηγούμενη μέρα ή 15 μέρες πριν ας πούμε? Γιατί δεν παιζει να φταίει to CO2 αν μείνει 20 μέρες, έχει φύγει το πιο πολύ. Δοκιμασε να τον αλέσεις μια μέρα πριν και φτιάξε καφέ την επόμενη να δεις αν διαφέρει κάτι ή οχι.

Σήμερα ας πούμε είναι με καβουρδισμα 9/1. Ζυγισα 25 γραμμάρια κόκκους, πήρα 60 γραμμάρια (ζυγισμενο) ρόφημα στα 27 δευτερόλεπτα. Δεν είναι ξινός, πικριζει όμως λίγο στο φρεντο και δεν έχει την spicy γεύση που θα έπρεπε και την έχω πετύχει κάποιες φορές. Νομίζω ότι αν το σταματούσα στα 24 25 δευτερόλεπτα να είχα πετύχει 1:2 και να πετυχαινα καλύτερο αποτέλεσμα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, johnyboy είπε

Σήμερα ας πούμε είναι με καβουρδισμα 9/1. Ζυγισα 25 γραμμάρια κόκκους, πήρα 60 γραμμάρια (ζυγισμενο) ρόφημα στα 27 δευτερόλεπτα. Δεν είναι ξινός, πικριζει όμως λίγο στο φρεντο και δεν έχει την spicy γεύση που θα έπρεπε και την έχω πετύχει κάποιες φορές. Νομίζω ότι αν το σταματούσα στα 24 25 δευτερόλεπτα να είχα πετύχει 1:2 και να πετυχαινα καλύτερο αποτέλεσμα. 

Γνώμη μου είναι πως δεν φταίει ο κόκκος σου. Πιο λογική δοκιμή που πρέπει να κάνεις για μένα είναι να μειώσεις τον καφέ που βάζεις. Ο χρόνος ακούγεται σε λογικά επίπεδα. Ξεκίνα με την κλασσική αναλογία 18γρ καφέ για 60ml ρόφημα, έναν διπλό δλδ, και χρόνους κοντά στα 30sec. Και από εκεί ρυθμίζεις ανάλογα με την γεύση που σου αρέσει. Με 25 μάλλον κάνεiς overextract. Αν κάνεις δοκιμές και δεν σου βγαίνει με τίποτα, αλλάζεις ρύθμιση στο μύλο σου (αλλά στο τέλος αυτό, συνήθως στο χρόνο και στην ποσότητα ρυθμίζεις πρώτα)

Επεξ/σία από gthe
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, gthe είπε

Γνώμη μου είναι πως δεν φταίει ο κόκκος σου. Πιο λογική δοκιμή που πρέπει να κάνεις για μένα είναι να μειώσεις τον καφέ που βάζεις. Ο χρόνος ακούγεται σε λογικά επίπεδα. Ξεκίνα με την κλασσική αναλογία 18γρ καφέ για 60ml ρόφημα, έναν διπλό δλδ, και χρόνους κοντά στα 30sec. Και από εκεί ρυθμίζεις ανάλογα με την γεύση που σου αρέσει. Με 25 μάλλον κάνεiς overextract. Αν κάνεις δοκιμές και δεν σου βγαίνει με τίποτα, αλλάζεις ρύθμιση στο μύλο σου (αλλά στο τέλος αυτό, συνήθως στο χρόνο και στην ποσότητα ρυθμίζεις πρώτα)

Θα παίξω και θα επανέλθω 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, johnyboy είπε

Θα παίξω και θα επανέλθω 

Δοκίμασα άπειρους σε κόκκους σφραγισμένους κομμένους άκοπους από καλά μαγαζιά ποτέ δεν ευχαριστήθηκα καφέ.

Έτσι κατέληξα στον έτοιμο σφραγισμένο jacobs arabica 100% .Σταθερή δυνατή γεύση και ποτέ δε με απογοήτευση.Καφετιέρα έχω μία του lidl με 60 ευρώ που είναι τύπου arieli.Εδώ είμαι με τη διαφορά τότε ήμουν στον lavazza oro τώρα έχω μετακομίσει στο jabobs :P που έχει πιο δυνατή γεύση.Επίσης καφέ βάζω λίγο περισσότερο και μέχρι εκεί που διαπίστωσα ότι βγάζει κανονικά το πορταφίλερ και δεν μπουκώνει.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, papoys1 είπε

Δοκίμασα άπειρους σε κόκκους σφραγισμένους κομμένους άκοπους από καλά μαγαζιά ποτέ δεν ευχαριστήθηκα καφέ.

Έτσι κατέληξα στον έτοιμο σφραγισμένο jacobs arabica 100% .Σταθερή δυνατή γεύση και ποτέ δε με απογοήτευση.Καφετιέρα έχω μία του lidl με 60 ευρώ που είναι τύπου arieli.Εδώ είμαι με τη διαφορά τότε ήμουν στον lavazza oro τώρα έχω μετακομίσει στο jabobs :P που έχει πιο δυνατή γεύση.Επίσης καφέ βάζω λίγο περισσότερο και μέχρι εκεί που διαπίστωσα ότι βγάζει κανονικά το πορταφίλερ και δεν μπουκώνει.

Τον έχω δοκιμάσει τον χρυσό λαβατσα, δεν κάνει ούτε για να πλύνεις τα πόδια. Άθλιος καφές. Καλύτερα πιες λίπασμα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...